Setkání s vědou

Ve čtvrtek 25. 10. 2018 se studenti druhých a třetích ročníků zúčastnili akce zvané Science slam. Prostřednictvím čtyř krátkých představení, které si připravili odborníci z Masarykovy univerzity, se seznámili se čtyřmi různými obory.

Žáci se v průběhu celé vědecké show mohli ptát na různé otázky, zapojovat se do diskuzí a před každým vystoupením odpovídali pomocí hlasování na otázky, které se daného tématu týkaly.

Prvním, kdo poodhalil část svého oboru, byl Daniel Kopkáně, který představil materiál, jenž by mohl sloužit na odstiňování tepelného záření v budovách a díky tomu by se pak teplo v místnostech drželo déle. 

 Druhé téma se zabývalo komunikací pedagogů se studenty, která, jak popisovala Martina Bruzlová, probíhá především prostřednictvím hlášení. Také představila tři typy této komunikace, a to hlášení, nehlášení a antihlášení, jenž pak popsala z úhlu pohledu učitele i žáka.

Další vystoupení se týkalo ranavirů, které napadají genetickou informaci především obojživelníků. Bioložka Alžběta Jelínková popsala, jak takový výzkum od začátku probíhá a metody, kterými se údaje o DNA zpracovávají.

Jako poslední Peter Lenárt představil projekt týkající se stárnutí a jak ho zpomalit nebo dokonce úplně zastavit. Popisoval nejen vývoj tohoto zkoumání, ale i praktické využití jeho výsledků.

Na konci studenti měli možnost si jít osobně popovídat s každým odborníkem, nebo se dozvědět něco o studiu na Masarykově univerzitě od bývalé studentky Anny Laštovičkové.

Hanka Bojanovská, 7.A


web 2
web 3
web 4
web 5


Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje