Česko-švédská výměna: Erasmus+ přináší nové pohledy na výuku a sport

Skupina našich studentů z 2. a 3. ročníku se v rámci programu Erasmus+ koncem března vydala na poznávací zájezd do švédského Sollefteå.

marekambrozcom 04127

První dny se seznamovali se švédským školským systémem, který se liší od toho českého. Studenti navštívili místní školu, kde měli možnost poznat nové výukové metody a zároveň se seznámit s místními studenty. Hlavním dorozumívacím prostředkem byla angličtina, kterou si za dobu pobytu všichni osvojili.

Další část pobytu byla věnována tréninku, při kterém spolupracovali se švédskými biatlonisty. Společné tréninky jim ukázaly, jaký je způsob trénování v severských zemích. Novým věcem se nenaučili pouze naši mladí biatlonisti, ale také trenéři, kteří si odnesli řadu užitečných tipů a plánují je využít v praxi.

Ve volných chvílích, kdy zrovna nebyla výuka nebo trénink, především o víkendu, byla možnost si jít na sjezdovku přímo vedle hotelu. Další víkendovou aktivitou, tentokrát i s několika místními studenty, byl pétanque, při kterém proběhla i ochutnávka švédských a českých sladkostí.

marekambrozcom 05061

Jednou z mnoha aktivit tohoto výletu byl závod, ve kterém se naši biatlonisti postavili svým švédským protivníkům. Závody jsou velmi podobné těm českým. Rozdíly jsou v detailech, například zbraně si při tréninku nastřelují sportovci sami.

marekambrozcom 04302

Celkově lze říct, že pobyt v Sollefteå nebyl prospěšný jen ve sportovní části, ale i v prohloubení česko-švédských vztahů. Program Erasmus+ se tak opět ukázal jako skvělý nástroj pro propojování mladých lidí napříč Evropou a podporu mezinárodní spolupráce.

marekambrozcom 05292

Marek Ambrož, Inka Babánková

erasmusplus

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje