Experimentální týden 2022 se vydařil

Po dvouleté koronavirové pauze se v červnu 2022 studenti 3. ročníků novoměstského gymnázia opět vydali na experimentální týden. Jde o přírodovědnou expedici zaměřenou na výuku biologie, fyziky, chemie a zeměpisu v terénu.

První zastávkou na cestě do Trutnova byla Elektrárna Opatovice, kde se žáci seznámili s provozem a výrobou elektrické energie.

opatovice 2022

Proces výroby klavírů od surového dřeva po finální výrobek zaujal studenty v továrně Petrof. 

 petrof 2022

 Úterní program začal návštěvou pivovaru Krakonoš v TrutnověBěhem exkurze s odborným výkladem se studenti seznámili s jednotlivými fázemi výroby piva přímo v provozu.

 pivovar 2022 

Po krátkém přesunu do Jánských Lázní jsme navštívili nově vybudovanou Stezku korunami stromů. S odborným výkladem průvodce studenti prozkoumali les od kořenů po korunu.

Odpoledne jsme se vydali do Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály. Z několika vyhlídek jsme pozorovali nádherné pískovcové skalní masívy plošně nejrozsáhlejšího skalního města v Evropě. Cestou studenti řešili řadu úkolů zaměřených na geologii pískovcových skalních měst, pozorovali biotu i vlivy lidské činnosti na pískovce.

tepliacke skaly 2022 

Středeční den byl věnován opět poznávání krás naší vlasti. Vydali jsme se do Národního parku Krkonoše na nejvyšší horu České republiky Sněžku. Trasu z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu jsme absolvovali moderní rekonstruovanou lanovkou, následoval krátký výstup na Sněžku.

krakonose 20221 

V Krkonoších studenti zkoumali změnu bioty a teplotních poměrů s nadmořskou výškou a procesy mrazového zvětrávání, odebírali také vzorky vody k následné chemické analýze. Na zpáteční cestě navštívili Úpské rašeliniště, největší vrchovištní rašeliniště v Krkonoších a nádherná ledovcová jezera Maly a Wielki Stav

 lucni 2022

Po návratu z Krkonoš studenti provedli chemický rozbor odebraných vzorků vody.

chemie 

Čtvrteční program jsme zahájili návštěvou iQLandie v Liberci, která patřila opět k největším zážitkům celého experimentálního týdne. Studenti si zde mohli vyzkoušet interaktivní experimenty z fyziky, matematiky, chemie, biologie a geologie: vodní hrátky, simulátor zemětřesení, rotující válec, mýdlové bubliny, předpověď počasí, hlavolamy, magnetismus, sílu našich myšlenek, termokameru a mnoho dalších.

iqlandia 2022

Poté jsme navštívili botanickou zahradu v Liberci. Ve zdejším skleníkovém areálu jsou k vidění tropické a subtropické rostliny včetně vzácných druhů. Některé exempláře studenti zdokumentovali a získali o nich řadu zajímavých informací.

botanicka zahdada 2022

 

Vědomosti získané během experimentálního týdne studenti využili při večerní soutěži o nejlepšího experimentátora :-)

soutez

 

Ani letos nemohla chybět návštěva Zoologické zahrady Dvůr Králové, kde studenti zdokumentovali vybrané exempláře. Největším zážitkem byla jízda safaribusem a bezprostřední kontakt s řadou afrických zvířat.

zoo 2022 

Poslední zastávkou byl Hospital Kuks, jeden z nejkrásnějších barokních areálů v Čechách. Zde studenti navštívili farmaceutické muzeum a unikátní expozici věnovanou historii lékáren.

 kuks 

A jak popsali největší (nejlepší) zážitek z celého týdne sami studenti v závěrečné anketě?

„Nejvíc mě zaujala soutěž Experimentální virtuóz a hlavně společné večery se spolužáky.“

„Líbila se mi noční procházka věnovaná hvězdné obloze."

„Určitě expedice do Krkonoš a první návštěva Sněžky."

„Byl to příjemně strávený týden, moc jsem si experimentální týden užila."

"Bylo to s vámi pěkné :-)."

„Všech 5 dní jsem si moc užila, hned bych jela znovu. Byl to náš nejlepší výlet  se školou."

 

 Rozsáhlou fotodokumentaci z experimentálního týdne 2022 najdete na facebookovém profilu gymnázia.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje