Den GIS 2018 na novoměstském gymnáziu

Den geografických informačních systémů je mezinárodní osvětová akce, která probíhá každoročně v průběhu listopadu. Letos jsme na gymnáziu přivítali naši absolventku Janu Košábkovou a jejího kolegu Jaroslava Škrobáka, kteří studenty seznámili s praktickým využitím GIS na Magistrátu města Jihlavy.

den gis 2018 02

Úvodní část přednášky byla zaměřena na ukázky využití GIS v různých odvětvích lidské činnosti (územní plánování, ochrana přírody, doprava, služby a další odvětví). Následovalo seznámení se softwarovou platformou ESRI pro tvorbu a analýzu map. Kromě desktopové varianty se studenti seznámili také s webovou aplikací ArcGIS Online.

den gis 2018 03

Velmi atraktivní částí přednášky byla tvorba pocitové mapy, kdy studenti prostřednictvím mobilních telefonů vybírali na mapě oblíbená (neoblíbená, nebezpečná) místa v Novém Městě na Moravě a okolí. Na praktickém příkladu se tak studenti seznámili s možnostmi mobilních GIS aplikací.

den gis 2018 05

Následovaly ukázky praktických projektů, které řeší na Magistrátu města Jihlavy s pomocí GIS technologií. Na závěr nechyběla ani soutěž, kde mohli studenti ukázat, jak pečlivě poslouchali a někteří z nich si odnesli drobné věcné ceny s tematikou GIS.

den gis 2018 04

Geografii a GIS se budeme věnovat i v nejbližších dnech. Zejména studenty vyššího gymnázia čeká tradiční soutěž GISák Vysočiny, nižší gymnázium se může těšit na cestopisnou přednášku o Maroku.

Rádi bychom také všechny zájemce geografii a mapování pozvali na První novoměstský mapathon pro Lékaře bez hranic, který pořádá Nemocnice Nové Město na Moravě ve čtvrtek 29. 11. 2018 od 18. hodin. Více info a přihlášku najdete ZDE. Vše se naučíte na místě, žádné předchozí znalosti potřebovat nebudete.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje