Mnislav Atapana Zelený: Životním prostředím indiánů je celý kosmos

V pátek 20. 11. 2015 se studenti vyššího gymnázia měli možnost setkat s panem Mnislavem Zeleným, který více než 40 let zkoumá kulturu amazonských indiánů.

Mnislav Zelený vystudoval Vysokou školu zemědělskou a později etnografii na UK v Praze. Postgraduálně pak studoval v Peru na univerzitě San Marcos a na Katolické univerzitě. Celý život působí jako kulturní antropolog na volné noze a díky svým pobytům mezi amazonskými indiány se stal nejen uznávaným odborníkem na život a kulturu domorodých etnik Amazonie, ale především jejich přítelem.

atapana2 02aa1

V roce 1989 Mnislava Zeleného adoptoval kmen Jawalapitiů a jeho duchovní otec šaman Guňitze mu dal jméno Atapana, což znamená List zelené palmy. V letech 1996 až 2001 působil jako velvyslanec ČR v Kolumbii a v Ekvádoru. Prostřednictvím své nadace Velká Amazonie se snaží zmírnit zkázu indiánské kultury

atapana3 04412

Mnislav Atapana Zelený nám na základě vlastních zážitků přiblížil kulturu amazonských indiánů, jejichž životní hodnoty se v mnohém odlišují od západní civilizace. Zatímco většina západní civilizace touží po hmotných statcích, indián nic nemá a ani nic nechce. Indián touží pochopit harmonii světa a tu vidí nahoře ve hvězdách, jejich životním prostředím je celý kosmos.

Pokud byste se chtěli se zážitky a názory Mnislava Zeleného seznámit blíže, můžete se podívat na jeho rozhovor v pořadu České televize Hyde Park civilizace.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje