V prváku na lyžáku

První ročník na gymnáziu. Mnoho očekávání a prvních dojmů. Takové pocity měli mnozí studenti nejen v září, ale také v březnu, když se sešli v neděli 12.3.2023 před budovou gymnázia, aby po naložení svých lyží, snowboardů a zavazadel řekli rychle „good bye“ svým rodičům a spolu s pěti pedagogy vyrazili na týdenní kurz směr Pec pod Sněžkou.

Počasí a sněhové podmínky měly být dle předpovědí OK.

V Peci byla jen krátká zastávka pro přeložení všech věcí z autobusu na rolbu směřující na Žižkovu boudu. Právě tam musela většina účastníků kurzu došlapat po svých. Čím více se blížila „Žižkovka“, tím více přibývalo mraků. Nicméně cíle bylo úspěšně dosaženo.

Typická horská „bouda“ byla plná dalších hostů různé věkové kategorie i národnosti, takže otázka vzájemné tolerance se stala po celý týden nedílnou součástí večerních přednášek a aktivit kurzu.

A mimochodem – měl někdy někdo z vás možnost být zároveň na „lyžáku“ i „vodáku“? Tak přesně tohle zažili letošní prváci. V pondělí a úterý pršelo tak silně, že měl člověk pocit, že jezdí z kopce na vodě, a ne na sněhu. Pláštěnku nikdo neměl, protože nebyla na seznamu věcí – co vzít s sebou.  A ještě k tomu mlha – což docenila družstva začátečníků, protože vlastně neviděli ty velké kopce kolem a nemuseli se tolik bát?

Ve středu zase vše zmrzlo…takže si umíte představit, jak to vypadalo. Je třeba ale podotknout, že se s nástrahami počasí vypořádali všichni bravurně! Důkazem je jenom jeden úraz a pár vysokých teplot. Důležitá byla celková nálada a atmosféra na kurzu. Věříme, že odměnou všem bylo v závěru týdne nádherné slunečné počasí a parádní pocit z jízd s krásnými výhledy na Sněžku, krkonošské kopce a údolí.

Je pochopitelné, že ne každý se stal nadšeným lyžařem či snowborďákem. Přes všechny zkušenosti doufáme, že si studenti odvezli z kurzu co nejvíce pozitivního. Nová přátelství, víru ve vlastní schopnosti a poznání sebe sama. Zkrátka, že v prváku na lyžáku – bylo vlastně fajn!

foto web

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje