Bramborový víkend

IMG 20200906 WA0000

O víkendu se uskutečnila jedna z mála velkých akcí v atletice. Naši studenti i přes koronavirovou pauzu o prázdninách trénovali a závodili ve druhé lize, aby zaházeli a zaběhali výkony, které je podle celostátních tabulek opravňují ke startu na MČR dorostu a juniorů v Ostravě 5.- 6. 9. 2020.

Premiéru si užil v hodu oštěpem (700 g)  dorostenec David Koutník, jenž si možnost startu, jako jediný z našeho kraje, vyházel až poslední týden před mistrovstvím. Postupoval na republiku z posledního šestnáctého místa a hned prvním pokusem přehodil 52 metrů a jen o pár centimetrů neproklouzl do užšího finále. 9. místo je i tak nad očekáváním a milým překvapením. Bára Dostálová, prvním rokem juniorka, dostala čtyřkilové kladivo za 43 metrů a jen o 50 cm ji unikla medaile a tím i nominace na mezistátní utkání. Čtvrté místo je vzpruhou do dalšího trénování.

Stejný den se na své dva starty, jen hodinu po sobě, postavil i Matouš Budig, který ještě v pátek ležel v posteli a nebylo jasné zda odjede. V rozběhu na 100 m ukázal, že pilování startů jde správným směrem a svůj rozběh vyhrál ve vyrovnaném osobním rekordu 11,00, kdy za sebou nechal o desetinu borce s osobním rekordem 10,82. Regenerace však neproběhla, jak se dalo čekat, ideálně.  Ve finále si vybral smůlu vrchovatě, kdy se mu nepovedl start jako v rozběhu, málem přepadl, ale i tak bojoval až do konce a předkláněl se v čase 10,99 o setinu za medailí na čtvrtém místě. Jeho soupeř z rozběhu doběhl těsně druhý. Je vidět, že v Matoušovi dříme obrovský potenciál. Za první dlouhý den to bylo vše.

Druhý den hned od rána bojovala  se svou premiérou na tříkilometrové trati dorostenka Karolína Šípková. V deštivém běhu si zaběhla osobní rekord 11:25 a skončila  ve vyrovnaném poli sedmnáctá. Prvním rokem dorostenec Adam Jirků načal naše bramborová počínání při Mistrovstvích již v srpnu v běhu do vrchu. Skončil v juniorech na výborném čtvrtém místě. Při tomto mistrovství běžel statečně s bolavou nohou a skončil dvacátý v čase 9:36. Hned poté Matouš Budig s přehledem a opět výborným startem postoupil  z prvního místa z rozběhu v čase 20:39 do finále dvoustovky. Ve finále pak po dobře zvládnuté zatáčce už došla energie a doběhl v čase 20,55 šestý. Stejný výsledek ještě přidala Barbora Dostálová v hodu diskem 35,87m, když o centimetr zaostala za svým osobním rekordem. Aby těch brambor snad nebylo málo Šimon Mareček napsal smskou jen smutnou zprávu 4.místo na MČR v orientačním běhu dvě vteřiny za třetím… Můžeme se tomu jenom smát a věřit, že rok 2021 bude zlatý. Matouše Budiga, Báru Dostálovou a Davida Koutníka ještě čeká za čtrnáct dní MČR do 22 let. Tak držíme pěsti, ať si posunou svá maxima.  

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje