Hovory s TGM – projekt našich studentů

K příležitosti 100. výročí vzniku Československa připravovali naši studenti již v loňském školním roce otázky pro našeho prvního prezidenta.

tgm

Otázky psali elektronicky do diskusního fóra na e-learning. Otázky pokládali studenti všech ročníků nižšího i vyššího gymnázia podle svého zájmu. Objevily se zde otázky, jako např. jak se Masaryk dostal k politice, jak se postavil k tehdejší aféře se Židem Hilsnerem, jaké měl postoje k levicovým idejím a k tehdejšímu Rusku, jak se díval na Evropu a možnosti její bližší spolupráce, nebo, jak se cítil jako prezident.

Kromě těchto politicky zaměřených otázek studenty také blíže zajímal osobní život Masaryka, jeho záliby, rodina nebo domácí mazlíčci. Odpovědi na tyto otázky se většinou podařilo vyhledat studentům 3. a 4. ročníků přímo v Masarykových textech, jako  TGM: Ideály humanitní, Světová revoluce, TGM: Otázka sociální, Karel Čapek: Hovory s TGM, Miloš Dokulil: Masaryk, zpětné zrcadlo?

Při bližším studiu těchto textů se nám ukázal Masaryk jako skutečná živá, laskavá a silná osobnost, jejíž názory lze určitě porovnávat s aktuálním děním.

 

Nejzajímavější otázky z diskuze

 

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje