"100 vědců", letos v Praze

Ve čtvrtek 28. listopadu se šest maturantů naší školy vypravilo do Prahy na seminář Světla Budoucnosti pořádané Akademií věd České republiky a nadací ČEZ.

 

100 vědců 2019 1

Prvním přednášejícím byl prof. Ing. Jan Flusser, DrSc. z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR, který měl přednášku o algoritmech. Dozvěděli jsme se, jak rozdělit objekt na nejmenší možný počet částí a jak díky tomu vydělat milion dolarů. V druhé přednášce Mgr. Josefa Šlerky, Ph.D. z Filozofické fakulty UK jsme si zkusili, jaké to je být procesorem. Postačil nám k tomu papír a krabička lentilek. Následoval oběd a další velmi zajímavá přednáška doc. PhDr. Michala Stehlíka, Ph.D. z Filozofické fakulty UK, který nám ukázal nový způsob, jak se dívat na dějiny. Poslední přednáška Ing. Dany Drábové, Ph.D, která je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, byla o různých způsobech jak získávat energii.

100 vědců 2019 2

100 vědců 2019 3

Po přednáškách jsme se ubytovali na kolejích a následovala procházka večerní Prahou a večeře v McDonald’s.

V pátek ráno jsme se dostavili k hlavnímu nádraží, odkud nás autobus odvezl do Dolních Břežan, kde se nachází Eli Beamlines, což je evropské výzkumné centrum, ve kterém se nachází nejintenzivnější laserový systém na světě. Zde měl nejdříve přednášku Ing. Bedřich Rus, Ph.D., který je vedoucí oddělení laserových systémů. Poté následovala prohlídka centra, workshopy a oběd. Nakonec se s námi pan Roman Neruda, který nás celým programem provázel, rozloučil a autobus nás odvezl zpět do Prahy. Odtud jsme vlakem dorazili ve zdraví zpět do Nového Města.

100 vědců 2019 4

100 vědců 2019 5

Akce se mi velmi líbila, jsem ráda, že jsem měla možnost se jí zúčastnit, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí a věřím, že tuto možnost využije ještě mnoho studentů.

Markéta Brodinová, 4.B

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje