Geologická olympiáda

Když Vy o štok, tak my o dva! Když vy televizor, tak my barevný! Když vy jednoho, tak my dva! I tak by se dalo uvést naše několikaměsíční úsilí, které vyvrcholilo celorepublikovým soubojem těch nejlepších.

A z naší školy to byli právě DVA. O čem že je řeč? O Geologické olympiádě.

Kvalifikovat se na olympiádu není nikdy lehké, postoupit z okresního kola do krajského a z krajského do republikového není nic jednoduchého. Každé kolo je těžší a těžší, protože konkurence stoupá, a ve finále soutěží opravdu jen ti nejlepší. Z každého kraje totiž do finále postoupí pouze 4 nejlepší žáci – dva za nižší gymnázium či ZŠ, dva za střední školu. A nám se to podařilo! V kraji jsme obsadili první dvě pozice (za NG/ZŠ).

A tak nás čekal „souboj diamantů“ v Hořicích v Podkrkonoší, kde se nachází jediná škola v ČR, která se zabývá těžbou a zpracováním kamene.

Žáci museli předvést, někdy až vysokoškolské, znalosti z oblasti mineralogie, petrologie, hydrogeologie, paleontologie, ložiskové geologie aj, a to nejen ve vědomostním testu, ale také při praktickém poznávání minerálů, hornin, fosilií a struktur. Odměnou za celodenní úsilí jim byl výlet do Granátu Turnov, kde se seznámili se zpracováním českého granátu a výrobou šperků. Jako bonus si takové české granáty mohli sami na těžebním ložisku najít.

Co se týká výsledků, naši soutěžící se umístili v první desítce. Jiří Dvořák obsadil nádherné 4. místo, a Mojmír prosecký obsadil 8. místo.

Oběma soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme další úspěchy v krásné, ale náročné vědní disciplíně – geologii.

IMG 0300

IMG 0312

IMG 0310

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje