Krajské a republikové kolo logické olympiády

Tři naši žáci (Adéla Bartoňová (2.A), Vojtěch Kužel (4.A) a Michal Starý (2.B)) projevili vynikající logické myšlení, když se probojovali do krajského kola logické olympiády. Vojta Kužel naši školu potom dokonce reprezentoval na republikovém finále v Praze.

Logická olympiáda je soutěž pořádaná Mensou České republiky založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Soutěž je vyhlašována v pěti kategoriích: MŠ (mateřské školy), A1 (žáci 1 třídy základní školy), A (žáci 2. – 5. tříd základních škol), B (žáci 6. – 9. tříd základních škol a jim odpovídajících tříd víceletých gymnázií) a C (studenti středních škol, v případě víceletých gymnázií posledních 4 roků studia).

První kolo soutěže probíhá on-line, registrovaní studenti vyplní krátký (cca 30 – 35 minut) test. Registrace je možná v průběhu září, nominační kolo probíhá v říjnu. Nejlepší postupují do krajských kol, která se již konají „klasickým“ způsobem na pořádajících školách v jednotlivých krajích. A nejlepší z účastníků krajských kol postupují do republikového finále. V letošním ročníku se soutěže v prvním kole zúčastnilo 58 265 žáků z 2 909 škol po celé republice.

V nominačním (on-line) kole uspěli v kategorii B žáci sekundy – Adéla Bartoňová (32.-36. místo) a kvarty – Vojtěch Kužel (27. místo), kteří postoupili mezi 47 nejúspěšnějších řešitelů v rámci kraje Vysočina (z celkem 1 455 řešitelů v tomto kraji). V kategorii C uspěl Michal Starý (2.B), který obsadil v rámci kraje 32.-51. místo z celkem 471 řešitelů a také postoupil do krajského kola.

Krajské kolo proběhlo 6. listopadu na Gymnáziu v Havlíčkově Brodě. Vojta Kužel obsadil skvělé 5. místo a vysloužil si postup do republikového finále. V kategorii C Michal Starý obsadil 4. místo, které bylo ovšem vzhledem k menšímu počtu účastníků v této kategorii v rámci kraje prvním nepostupovým.

30. listopadu se Vojtěch Kužel zúčastnil republikového finále v Míčovně Pražského hradu v Praze. V průběhu dne se řešilo několik bloků logických úloh – jak v papírové podobě, tak v interaktivní formě. V tomto zajímavém měření sil Vojta nakonec obsadil 27. místo z 65 finalistů. (Televizní reportáž z finále logické olympiády zde.)

Všem úspěšným řešitelům logické olympiády gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší školy. Zároveň doufáme, že se Vás příští rok zapojí do soutěže ještě více a dosáhnete opět zajímavých výsledků.

 DIplom ee3ce

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje