Objevte krásu památných stromů v okrese Žďár nad Sázavou

Ve čtvrtém ročníku GYNOME jsme dostaly prostřednictvím pana Mgr. Miloše Bukáčka příležitost spolupracovat s Krajem Vysočina na projektu v oblasti Geografických informačních systémů.

První rok jsme pracovaly na vytvoření storymapy naučných stezek na Novoměstsku. Byla to pro nás příprava na druhý, stěžejní projekt s názvem Průvodce po památných stromech v okrese Žďár nad Sázavou. Naše vize spočívala ve vytvoření dostupné storymapy obsahující fotografie, videa a důležité informace o památných stromech.

Projekt měl několik fází. Nejprve jsme se věnovaly zjišťování a mapování všech 62 památných stromů na Žďársku. Následovala terénní práce, při které jsme využily drony zapůjčené gymnáziem k zachycení potřebných fotografií a videí a k zaznamenání aktuálních detailů jednotlivých stromů.

gis lipa

Třetí fáze spočívala ve zpracování videí, jež umožní lidem prohlédnout si památné stromy online. To vše jsme následně zpracovaly do interaktivní storymapy pomocí aplikace ArcGIS, která poskytuje potřebné nástroje pro vytváření a sdílení geografických informací. Ve storymapě si každý může procházet jednotlivé památné stromy i jejich polohu na satelitní mapě. Díky tomu mohou lidé snadno najít a navštívit tyto unikátní stromy podle svého výběru.

gis video

Jsme hrdé na konečný výsledek naší práce. Rády bychom pozvaly všechny zájemce, aby si prohlédli naši storymapu a nechali se inspirovat k návštěvě těchto výjimečných památek přírody. Všechny informace naleznete v této storymapě.

tym gis

Absolventky gymnázia: Karolína Špinarová, Eva Crháková, Iva Vránová

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje