Den GIS 2016 na novoměstském gymnáziu

Den geografických informačních systémů je mezinárodní osvětová akce, která probíhá každoročně v průběhu listopadu. Dobrovolníci ze škol, státních institucí i firem zvou na svá pracoviště širokou veřejnost, kterou seznamují s praktickými ukázkami využití GIS.

Na novoměstském gymnáziu se tematikou GIS dlouhodobě zabýváme v rámci povinné výuky na nižším i vyšším gymnáziu. Jednou z doplňkových akcí je také soutěž GISák Vysočiny.

V letošním již devátém ročníku byly úkoly zaměřeny na dvě hlavní témata – cestování a terorismus. Prvním úkolem bylo vytvořit itinerář týdenního výletu do Řecka pro dvě osoby. Co takový itinerář obnáší?

Soutěžící museli naplánovat trasu a zjistit náklady na palivo a dálniční poplatky (mýtné), najít vhodné ubytování a zejména vybrat co možná nejzajímavější přírodní a kulturní lokality, které by se daly v okolí místa ubytování navštívit. Vše za pomoci map, GIS portálů a dalších zdrojů na internetu.

Druhá část soutěže byla věnována problematice terorismu. Soutěžící pracovali zejména s globální databází terorismu, kde je možné vyhledávat informace o teroristických útocích na základě různých kritérií, např. podle data, země nebo použité zbraně. Dále portál nabízí řadu vizualizací, které přehledně zobrazují místa výskytu teroristických útoků na celém světě od roku 1970 do současnosti, včetně počtu obětí.

den gis 2016 2 8dddc

Vítězem a současně GISákem Vysočiny se stal Filip Sváček (7.A), na druhém místě skončil Jaromír Chroustovský (7.A) a třetí stupínek získal Martin Vítek (7.A).

Soutěžící si odnesli drobné upomínkové předměty s GIS tematikou. Věříme, že jim budou připomínat širokou škálu možností využití map a GIS portálů v praktickém životě.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje