Tým kvarty v krajském kole soutěže Finanční gramotnost

Studenti kvarty se probojovali do krajského kola Soutěže Finanční gramotnost. Soutěž probíhala v několika úrovních a kategoriích. Nejprve se studenti kvarty a tercie účastnili školního kola této soutěže, tři nejlepší studenti z kvarty, Jan Šmarda, Florián Tecl a Jakub Násir postoupili do okresního kola, ve kterém soutěžili již jako společný tým.

Tým 4.A

Okresní kolo probíhalo on-line formou v podobě testových otázek s výběrem odpovědí i praktickými příklady, náš tým získal 23 bodů z max. 26 a postoupil jako nejlepší tým okresu Žďár nad Sázavou do krajského kola. Otázky nebyly vůbec snadné ani ve školním kole, kde bylo potřeba získat přehled o různých právních a ekonomických pojmech a využít také početních dovedností.

Studenti tak řešili otázky např. spojené s hospodařením domácnosti, výdaji pravidelnými a nepravidelnými, zbytnými a nezbytnými a dále, jak lze sloučit platby domácnosti prostřednictvím SIPO, dále otázky spoření, otázkami bydlení a hypotéky, otázky spojené s placením penězi nebo platebními kartami a bezpečností elektronických plateb.

Jako příklad můžeme uvést otázku: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní platební kartou?  Kdy je výhodné refinancování hypotéky? Jaký je rozdíl mezi úrokem a RPSN? Studentům budeme držet palce v krajském kole soutěže, kde se utkají s týmy dalších čtyř škol v Kraji Vysočina.

 

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje