Na Světovém poháru horských kol jela i závodnice z GYNOME

kola1

Nové Město na Moravě žilo o víkendu 12.–14. května 2023 největší cyklistickou akcí tohoto roku v ČR. Ve Vysočina aréně se konal první závod ze série Světového poháru hned ve třech disciplínách.

XCC – Cross-Country Short Track, XCO – Cross-Country Olympic, XCM – Cross-Country Marathon. Napínavost všech klání zajistily stovky zahraničních a českých sportovních elit a o průběhu, výsledcích, náročnosti tratí atd. je možné číst a slyšet v celostátních i světových médiích.

Nutno tedy zmínit, že v kategorii žen do 23 let se na startu v XCO objevila teprve devatenáctiletá Patricie Srnská z Nového Města na Moravě, jež je v U23  ročníkově nejmladší, proto se s číslem 66 mezi 77 závodnicemi směla postavit až do osmé řady bikerek z 25 zemí světa. Jejím cílem bylo se postupně probojovávat kupředu. Na náročné technické trati je málo možností k předjíždění, Patricie proto nepodcenila start, dokázala najít sebemenší skulinu mezi konkurentkami a již v průběhu 1,35 km dlouhého zaváděcího kola se dostala o 40 míst dopředu a v šesti kolech držela tempo a nikoho před sebe nepustila.

Výsledné 24. místo (první z Češek) po ujetí 20,6 km je obrovským úspěchem a radostí nejen pro Patricii a její Team Dukla Praha, ale i pro novoměstský sportovní klub SPORTREG, ze kterého Patricie pochází. SPORTREG je tým dětí a juniorů pod vedením trenéra Karla Srnského, sportovce, který dokáže při trénincích zábavnou formou připravit děti na dobrá umístění v závodech horských kol. Ostatně jeho nejstarší dcera je toho zde důkazem. Jeho spolupráce s novoměstským sportovním gymnáziem generuje sportovce, kteří v problémové pubertě s pohybovou aktivitou neskončí, ale naopak.  

kola2

Obrovskou zásluhu na sportovní přípravě Patricie Srnské má proto i sportovní Gymnázium Vincence Makovského, kde Patricie dva dny po Světovém poháru úspěšně odmaturovala, postoupila do další etapy její studijní a sportovní kariéry a dokázala, že v Novém Městě na Moravě lze příkladně skloubit studium se sportovní přípravou. Na GYNOME se zaslouženě rozbíhá všestranná celoroční sportovní příprava se zaměřením na cyklistiku. V neděli před ústními zkouškami z dospělosti ještě Patricie pomohla s organizací akce pro děti pořádanou švédským Teamem 31 v čele se světovou vítězkou z Ria Jenny Rissveds. Ta ve spolupráci se Sportregem a novoměstským gymnáziem udělala projížďku švédského elitního týmu s 25 převážně českými dětmi v místních trailech, Vše bylo zakončeno ve stanu Shimano občerstvením, podpisy a předáváním upomínkových předmětů budoucím velkým závodníkům, kteří jsou i budoucností sportovního regionu Novoměstska.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje