Dvě zlaté a jedna bronzová při halovém MČR v atletice

O víkendu se konalo halové Mistrovství ČR v atletice dorostu a juniorů, mezi atlety známé pod pojmem „Gigant“, a o gigantické výkony nebyla nouze. Naši studenti, kteří nemohou trénovat v těchto halách, se připravovali v čistě novoměstských podmínkách. Proto také toto mistrovství bereme spíše jako test aktuální kondice před přípravou na hlavní sezónu.

 

Sobota: zlato, bronz, sedmé místo.

Mistrovství zahájila ve skoku o tyči prvním rokem dorostenka Vendula Šírová, která statečně bojovala a vyskákala si krásné sedmé místo výkonem 305 cm. Škoda nadějných pokusů na další postupné výšce.

Po zdravotních lapáliích s nachlazeními a jediným závodem na krajských přeborech v hale začátkem ledna bylo těžké rozhodování, na kterou disciplínu nahlásit Káťu Pulgretovou. Po zvážení všech okolností jsme se přiklonili ke dvoustartu - v sobotu 3 km a, pokud to dopadne dobře, ještě v neděli 1500 m. Taktika byla jasná. Jelikož nebylo možné naběhat v tretrách v hale úseky, měla zahájit volněji a postupně zrychlovat. V reálu to dopadlo tak, že táhla sama celou druhou skupinku a po proběhnutí první poloviny v čase cca 5:10 začala rapidně stahovat odpadající z vedoucí skupiny a v druhé části běžela nejrychleji a doběhla si pro svoji první dráhovou medaili. Bronzová medaile a čas 10:24 je o 20 s osobním rekordem.

V sobotu se na stejnou trať jako favorit (vede české tabulky výkonem 9:03) postavil Karel Kulíšek. Že to bude taktický boj a vyrovnaný běh se předpokládalo, ale že to bude „hon na Karla“, to jsme nečekali. První kilometr chlapci pojali volně a čas 3:16 by lahodil spíše holkám, a tak trošku znuděný a požďuchaný Karel se rozhodl tempo zrychlit a táhl celou smečku za sebou.  Na druhém kilometru byli v čase 6:21. Startovní pole ho chtělo překvapit a sprintem cca 500 m před cílem se dva závodníci ocitli před Karlem, který se jich zachytil a po 200 m jim to oplatil. Poslední třístovku zvládl za 48 s a získal svoji první zlatou dorosteneckou medaili. Poslední kilometr za 2:49 je výborný. Výsledný čas 9:10.

Neděle: zlato, páté místo.

Po sobotní trojce měla Káťa již ztvrdlá lýtka, a proto nebyl výsledek na 1500 m již důležitý. Běželo se jí nad očekávání dobře a 5. místo v osobním rekordu 4:46 je super.  Pro psychickou pohodu je důležité, že má naše studentka na kohokoliv ve startovním poli. Všechny její časy jsou skvělé i pro kategorii juniorek, jejichž výsledné časy byly horší, než Katčin výkon. Držme jí pěsti, ať se jarní část přípravy povede.

Karel Kulíšek běžel v sobotu také 1500 m a hned po startu se dostal do kolize a vybíhal z posledního místa. Obíháním a kličkováním se propracoval dopředu, aby po 800 m zase táhl startovní pole. Průběh se opakoval ze soboty. Karel táhne pole. Tři sta metrů před cílem dva závodníci před Karla a Karel 120 m před cílem zařazuje ještě další rychlost a s přehledem vyhrává ve svém halovém osobním rekordu 4:06. Posledních 500 m za 1:19 min. Tímto časem opět vede celorepublikové tabulky.

Karel Kulíšek byl jediným běžcem na střední tratě, který získal dva nejcennější kovy.

Oddíl TJ Nové Město na Moravě byl jasně nejúspěšnějším z Kraje Vysočina z celého mistrovství i tedy gymnáziem s atletikou.

Naše studenty čeká jarní společné soustředění ve Veletově a přes velikonoční prázdniny se Karel a Káťa bude připravovat ve Vysokých Tatrách společně s Lukášem Kourkem, který zkouší po zranění naskočit na olympijskou přípravu.

Kacka2016 31798

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje