GYNOME na Taiwanu

„Kraj Vysočina mi dal úžasnou možnost podívat se na Taiwan již při mém studiu na střední škole a vzhledem k mému zájmu o moderní technologie mi tato cesta poskytla spoustu nových znalostí a zkušeností,“ říká Veronica Marie Ohrazdová.

Díky technologické znalostní cestě na Taiwan se osm vybraných středoškoláků z Kraje Vysočina a dva pedagogové z Nového Města na Moravě mohli seznámit s projekty studentů National Taipei University z oblasti zdravotnictví, rozpoznávání obrazu nebo autonomního řízení.

Poznali využití moderních technologií k získávání dopravních informací v reálném čase i pro vertikální pěstování zemědělských plodin. Navštívili ministerstvo zahraničí v Taipei, kde diskutovali o světové politice a možnosti budoucí spolupráce České republiky a Taiwanu. A to zdaleka nebylo vše.

„Z naučné časti cesty mě nejvíce zaujala přednáška na téma výroby čipů v Hsinchu Science Park, zaštiťovaná firmou TSMC, předním světovým výrobcem čipů, které najdete například v telefonech Apple iPhone, osobních počítačích i automobilech. Z kulturní části mě ohromila místní architektura, a to jak historické chrámy, tak i supermoderní část města Taipei s jeho dominantou, věží Taipei 101.

Volné večery jsme strávili návštěvami místních nočních trhů, kde jsme měli možnost blíže poznat zdejší obyvatele a také ochutnat místní exotickou kuchyni. Tento výlet a jeho nabitý program mi umožnil blíže poznat kulturu úplně odlišnou od té naší a už se těším, až získané poznatky v budoucnu využiji při studiu technologií na vysoké škole,“ dodává Veronica.

1mzv

Na ministerstvu zahraničí v Taipei jsme vedli diskuzi o světové politice, možnosti budoucí spolupráce České republiky a Taiwanu a o našich hodnotách.

2daan

Potkali jsme se se studenty ze střední školy Daan. Provedli nás celou školou a popovídali si s námi. 

3tsmc

Návštěva Hsinchu Science Park byla naprosto ohromující. Je nepředstavitelné, co byli schopni Taiwanci za posledních 30 let vybudovat. Továrny polovodičové firmy TSMC jsou nezapomenutelným zážitkem. 

6ipharm

YesHealth iFarm je společnost zabývající se moderním zemědělstvím. Na 3000 metrech čtverečních jsou schopni sklidit 1,5 tuny plodin za den. Seznámení se s konceptem vertikálního pěstování byla zakončeno ochutnávkou místní produkce.

4easy

EasyCard Corporation je společnost zprostředkovávající bezkontaktní kartu EasyCard. Má mnoho využití od městské hromadné dopravy po platby ve vybraných obchodech. 

5instutut

Návštěva institutu pro informační průmysl byla velmi obsáhlá. Dozvěděli jsme se zde různé informace v oblastech úspory energií, kyberbezpečnosti a 5G.

7czkancelar

Na návštěvě české ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji jsme se dozvěděli o přínosech, které plynou z tchajwanské a české spolupráce.

81010

Nejvyšší budova na světě v letech 2004–2009, 101 poschodí. To je Taipei 101, nejvyšší budova na Taiwanu. Výtahem to z 5. do 89. patra trvá pouhých 37 sekund. Stabilitu budovy při silném větru a zemětřesení obstarává kyvadlový tlumič vážící 660 tun. Výhled z toho mrakodrapu je přímo dechberoucí.

9ntut

Nechyběla návštěva Taiwanské státní univerzity (NTU). Ukázali nám kampus a oblíbená místa studentů, kam se chodí najíst, kde studují.

10tu

Studenti Taipeiské technologické univerzity nám představili své projekty. Soustředí se primárně na aplikaci jednočipových počítačů v oblastech zdravotnictví, rozpoznání a zpracováni obrazu videa, autonomního řízení a tvoření 3D modelu prostředí za pomoci LIDAR senzorů.

11more

Koupání v Pacifiku. I když to z počátku nevypadalo, tak nám počasí přálo. Vlny, písek = Waiao Beach.

12vysocina

Znalostní cestu jsme uzavřeli obědem s politickou delegací z Kraje Vysočina, se kterou jsme rozebrali naše zážitky z Taipeie a ohodnotili náš nezapomenutelný výjezd.
Děkujeme.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje