Putování starou Prahou

Putování starou Prahou

První ročníky se v úterý 14. 6. 2022 zúčastnily pravidelné každoroční exkurze zaměřené na prohlídku staré Prahy: Pražský hrad, Karlův most, Staroměstské náměstí a Václavské náměstí. S jejím průběhem se můžete seznámit níže, v komentáři studentky Zdislavy Pejchalové z 5. A.

„Do našeho hlavního města jsme se vydali vlakem rozespalí, ale natěšení už brzy ráno. Po tříhodinové cestě jsme konečně dojeli a metrem jsme se dostali na Pražský hrad.

Jen s malým zpožděním jsme prošli přes bezpečnostní prohlídku a poprvé se setkali s naší průvodkyní. S její poznávací růžičkou zvednutou nad našimi hlavami jsme se vydali do Královské zahrady a poté na první nádvoří, kde jsme byli tak trochu vyzkoušeni z české historie. Po výměně hradní stráže u Prašného mostu jsme zamířili do katedrály sv. Víta. Tady jsme se mohli pokochat nádhernými vitrážemi a impozantní výzdobou celého chrámu. Samozřejmě nás zaujala i rozmanitá historie stavby, která byla dokončena až o šest století později a vystřídala hned několik architektů.

Po návštěvě Vladislavského sálu a místnosti, kde se konala II. pražská defenestrace, jsme se vydali zkontrolovat hrob sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří. Když jsme se ujistili, že tu opravdu je, mohli jsme se v klidu vydat do známé Zlaté uličky, kde jsme se také rozloučili s paní průvodkyní. Se spoustou turistů okolo jsme se rozprostřeli v malé uličce a znovu se sešli až na jejím konci. Mezitím jsme si stihli projít malé domečky a dokonce i mučírnu Daliborku. Tady naše prohlídka Pražského hradu skončila a my jsme se přes Nerudovu ulici a Malostranské náměstí vydali na Karlův most.

S velkou námahou vynaloženou na to, abychom se v davu neztratili, jsme se nakonec přes Staroměstské náměstí dostali na Václavák. Tady začala část programu, na kterou asi všichni čekali, dvě hodiny rozchodu využil každý jinak. Jedni šli na jídlo, druzí do obchodů a další se šli jen tak projít a pokochat. Když jsme se pak sešli u sv. Václava, vypadali všichni spokojeně. Pak už nás čekala jen únavná cesta domů z velmi vydařeného výletu.“

Praha 5

Praha 2

Praha 4

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje