Babí léto v Praze

praha 2018 01Opravdu ukázkové počasí přálo studentům 4. ročníku, kteří strávili 3 zářijové dny objevováním Prahy tradiční i netradiční. Už jen atmosféra Kampy, kde jsme se ubytovali, i její strategická poloha byly dobrým předpokladem pro úspěch akce.

K těm tradičním zážitkům patřila bezesporu prohlídka Národního divadla, procházka Vyšehradem a Slavínem,  i komentované prohlídky expozic Národní galerie či Národního technického muzea. Osmičkovou historii českého národa jsme si připomněli v monumentálním Národním  památníku na Vítkově, odkud jsme si užili i fascinující výhled na Prahu.

praha 2018 02

 

Tradičním prostorem ohromilo Stavovské divadlo, představení Spalovač mrtvol se  neslo v avantgardním duchu a líbilo se zejména mladé generaci. Hvězdné obsazení v čele s Martinem Pechlátem a Vladimírem Javorským však uspokojilo všechny náročné diváky.

Velmi silným momentem byla i Neviditelná výstava, kde jsme se hodinu pohybovali v naprosté tmě a vyzkoušeli si tak na vlastní kůži život bez možnosti vnímat svět zrakem. Nepřenositelná zkušenost přinesla obrovský respekt vůči všem, kteří se museli s takovou situací vyrovnat. Jiným, neméně pozitivním  zážitkem byla tzv. úniková hra, která také ověřila některé  kompetence důležité pro život :-)

Velmi zajímavou kombinací byla architektura románské rotundy, gotické baziliky na Vyšehradě a staré továrny přetvořené na moderní galerii. Prostory Centra současného umění DOX nabízejí velkou inspiraci v mnoha oblastech. A nadšenci pro chemii se tímto oborem mohli zabývat v laboratoři Chemického ústavu.

praha 2018 03

 

Celkovou příjemnou atmosféru doladily i takové momenty, jakými byly třeba hra na klavír ve veřejném prostoru nádraží či zpáteční cesta přeplněným vlakem s partou táborníčků, kteří jako by vypadli z filmu S tebou mě baví svět.

Pokud si s námi chcete užít tento zážitek, navštivte stránky našeho Facebooku a prohlédněte si alba Exkurze Praha, září 2018. Budoucí čtvrťáci se již mohou těšit na příští podzimní výlet do stověžaté Prahy.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje