My Sister Syria

Studenti především druhých ročníků se zúčastnili divadelního představení My Sister Syria  ve Východočeském divadle v Pardubicích.

Inscenace přiblížila současné problémy Sýrie, země, jejíž obyvatelé jsou již sedmým rokem sužováni nemilosrdnou občanskou válkou.  Divadelní hra souboru TNT Britain upřela pozornost i na další problém současnosti, na uprchlictví.

Hlavní hrdinka fiktivního příběhu, britská humanitární pracovnice Rachel, se na dálku seznámí se skutečnou  postavou, Syřankou Razan Zaitouneh, aktivistkou za občanská práva a svobodu, v roce 2011 vyznamenanou Sacharovou cenou.  Razan je v rukou neznámých únosců, když Rachel kontaktuje agent britské tajné služby MI6.  Snaží se energickou mladou ženu přesvědčit ke spolupráci s cílem vyhledat v místě bojů ve východní Sýrii jistou generálku Syrské osvobozenecké armády a bezpečně ji převést do Evropy. Rachel pomoc přislíbí v naději, že se jí podaří zachránit unesenou Razan.

V Sýrii nicméně zjišťuje, že Razan již nežije a velitelka v hodnosti generál svou těžce zkoušenou zemi opustit nechce.  Svěřuje však Rachel svého nedospělého syna (Hassan), se kterým se Rachel vydává na strastiplnou cestu uprchlíků do Evropy.  Nyní již bez pomoci britských tajných služeb je dvojice odkázána na placené převaděče a na štěstí.  S Hassanem se hlavní hrdinka domluví jen se značnými obtížemi, ale připisuje to traumatu z prožitého a jazykové bariéře.  Přes řecké ostrovy oba dospějí až do Německa, kde se chlapce ujme jeho syrská rodina.

S  odstupem času se Rachel s Hassanem setkává v Mnichově. Na oslavě jejich společného syrského útěku vzájemná komunikace ale stále vázne. Místo slov vděčnosti hovoří Hassan, nyní již plynule anglicky, o své víře, národní příslušnosti a pocitu odcizení. Hassan není extrémista ani sympatizant ISIS, hodnotově liberální a značně sekulární Evropa je mu ale cizí.

Témata byla velmi zajímavá a divadlem dobře zpracovaná. Chvílemi bylo hercům možná hůře rozumět, neboť vedle převažující angličtiny zněla z pódia i arabština mezinárodně obsazeného souboru. Po skončení divadla jsme na zpáteční cestě navštívili osadu Ležáky, vypálenou za 2. světové války. Stalo se tak jako odplata za to, že tam byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tato tragédie se stala pouze 14 dní po vypálení Lidic. Exkurze rozšířila obzory všech o mnoho nových poznatků.

Veronika Bartošová (2.B), Roman Krejčí

Tento projekt podpořilo město Nové Město na Moravě

 

DSC 5191DSC 5210DSC 5216DSC 5248DSC 5258

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje