100 vědců - setkání s členy Akademie věd

7. září skupina 11 žáků Gymnázia Vincence Makovského v doprovodu pana profesora Beneše vyrazila do Jihlavy na dvoudenní seminář Informatika ve společnosti přírodních věd. Přednášky se konaly v hotelu Gustav Mahler, kde jsme byli také ubytovaní.

 

100vedcu vesela uvod7. září skupina 11 žáků Gymnázia Vincence Makovského v doprovodu pana profesora Beneše vyrazila do Jihlavy na dvoudenní seminář Informatika ve společnosti přírodních věd. Přednášky se konaly v hotelu Gustav Mahler, kde jsme byli také ubytovaní.

Prvním přednášejícím byl pan profesor Václav Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, který měl přednášku O původu života na Zemi. Mluvil o tom, že je vlastně velmi těžké určit, co je to život.

Další následovala přednáška pana inženýra Bedřicha Rusa z Fyzikálního ústavu AV, který také pracuje v Eli Beamlines, což je vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku.

Po obědě jsme se přesunuli na přednášku pana docenta Filipa Smolíka z Psychologického ústavu AV, který velmi zajímavě vyprávěl o vnímání, jazyce a paměti.

100vedcu logo 2fa56A pak už nás čekala poslední čtvrteční přednáška pana magistra Jana Šrejbera z Českého hydrometeorologického ústavu, která nesla název Sucho a povodně – dvě strany téže mince.

Po výborné večeři jsme se všichni i s panem profesorem šli projít večerní Jihlavou, zastavili jsme se na dětském hřišti, kde jsme při vzpomínce na naše fyzikáře museli vyzkoušet páku v praxi (na houpačce).

V pátek nás čekala první přednáška Kriminalistika a forenzní vědy ve vyšetřování trestných činů. Pan profesor Jiří Straus nás seznámil s portrétní identifikací, trasologií a daktyloskopií, přičemž jsme si toho mohli hodně prakticky vyzkoušet.

Ještě před obědem nás čekala přednáška Hledání informací v datech pana Romana Nerudy, který nás celým předešlým programem provázel. Po obědě následoval velmi zajímavý workshop na toto téma.

Na závěr pár slov od Hanky Bojanovské (6.A): „Tuto akci vnímám jako zajímavou zkušenost a doporučovala bych ji každému, koho téma vědy alespoň trochu zajímá. Všechny přednášky mi přišly dobře podané, takže i člověk, který se v daném oboru nepohybuje, téma pochopil. Jestli se v příštích letech vyskytne další příležitost jet, tak se určitě zúčastním znovu.“

Markéta Brodinová (2.B)

100vedcu portret 9cb28

100vedcu vsichi 11b2d

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje