Vítězství v okresním kole Biologické olympiády

Vítězství v okresním kole Biologické olympiády

Veronika Borková, studentka tercie, získala v letošním školním roce nejlepší možné umístění v okresním kole Biologické olympiády ve své kategorii. Veronika není v soutěži nováčkem. Již v loňském roce si v nižší kategorii vybojovala postup do okresního (4. místo) i krajského kola (11. místo).

Biologická olympiáda nepatří zrovna k jednoduchým soutěžím, neboť vyžaduje poměrně náročnou přípravu. Každý rok je soutěž zaměřena na jiné téma. Letošní ročník nese název „Detektivem v přírodě“.

Školní i okresní kolo zahrnuje test na dané téma, laboratorní úkol a poznávání rostlin a živočichů. Žáci musí nastudovat přibližně 90 stran studijních materiálů a také se naučit poznávat zhruba 150 druhů rostlin a 250 druhů živočichů. Podmínkou postupu do okresního kola je rovněž vypracování vstupního úkolu na jedno ze čtyř zadaných témat. Vybrané úkoly jsou vždy spojeny jednak s pozorováním v přírodě, ale také se zpracováním a vyhodnocením získaných informací.

Veronika si jako téma vstupního úkolu vybrala Odlévání stop živočichů, za něž získala v okresním kole maximum bodů. Stejně úspěšná byla i v laboratorní části. Z celkového počtu 27 soutěžících obdržela nejvíce bodů z testu a výborně si vedla i v poznávání organismů. První místo v okresním kole jí tak zajistilo postup do krajského kola, které se koná v květnu v Havlíčkově Brodě.

Veronice děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy a přejeme, ať se jí v soutěži nadále daří.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje