Vzpomínka na Vincence Makovského

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

Podvečerní setkání 8. prosince 2016 u příležitosti 50. výročí úmrtí Vincence Makovského proběhlo v úžasné atmosféře poutavého vypravování docenta Zdeňka Makovského, který představil svého otce jako výjimečného sochaře.

Vzpomínka na Vincence MakovskéhoK příjemné náladě přispěly i verše Jaroslava Seiferta, Vítězslava Nezvala či Konstantina Biebla, jež přednesli studenti Kateřina Smetanová a Jan Poul. Skladby Bohuslava Martinů a Maurice Ravela uslyšeli posluchači v podání Anny Polnické a Kateřiny Polnické. Na závěr celého programu zazněly písně Jaroslava Ježka v podání kapely a sboru studentů gymnázia. Celým večerem sympaticky provázel student Šimon Mareček.

Profesor Vincenc Makovský byl představen jako umělec, který dokázal zobrazit nejen něhu a krásu, ale také například různé podoby lidského utrpení či vztah člověka a vodního živlu. Ve svých sochách, sousoších, plastikách či reliéfech zpodobnil mnoho významných osobností (např. T. G. Masaryka, J. A. Komenského, bratry Mrštíky a další) a také celou řadu důležitých událostí. Jeho díla najdeme v mnoha městech naší republiky i v zahraničí, kde zkrášlují významná prostranství. Docent Zdeněk Makovský zavzpomínal na významné momenty v životě svého otce a divákům ukázal například i to, jak byl jeho otec úzce spjat s Novým Městem na Moravě.

DSC 5365 04ef8

Vincenc Makovský je tedy nejen významný novoměstský rodák, ale i sochař, jehož jméno je známo i v zahraničí. Můžeme být právem hrdi na to, že naše Gymnázium nese jeho jméno.

Tento vzpomínkový večer je první z celé řady akcí, jež nesou ve svém názvu Vincenc Makovský – život a dílo. V prostorách gymnázia jsou vystaveny fotografie děl Vincence Makovského, které nafotili a upravili studenti Vojtěch Dvořák, Vladimír Peňáz a Kateřina Smetanová.

Současně s těmito akcemi probíhá i studentská výstava v zámecké komnatě Horácké galerie. Návštěvníci mohou zhlédnout práce studentů 1. a 2. ročníku vyššího gymnázia, kteří v rámci výtvarné výchovy vytvořili různé kresby, malby a koláže.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá