Léto plné hvězd

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

Během letošních prázdnin se školní dalekohled podíval na Astronomickou expedici pořádanou jednou ze sekcí České astronomické společnosti. I přes malý počet jasných nocí se expedičníci mohli pokochat krásami blízkého i vzdáleného vesmíru.

z expedice

Obr. 1: Pozorování na astronomické expedici

Hlavními lehce pozorovatelnými dominantami letní a podzimní oblohy jsou dvě největší planety Sluneční soustavy – Jupiter a Saturn. Již v běžném triedru je možné pozorovat čtyři největší měsíce a výraznější pásy Jupiteru a Saturn v podobě malé elipsy. Pro jejich najití můžete využít přiloženou mapku noční oblohy pro tento měsíc (dostupná z https://www.astro.cz/na-obloze/obloha-aktualne.html).

mapka

Dalekohled se ovšem nemusí využívat pouze k pozorování očima, ale lze na něj připevnit i kameru a fotograficky zaznamenávat krásy noční oblohy. Koncem prázdnin proběhl pokus o vyfocení výše zmíněných planet, výsledek můžete vidět níže.

foceni Jupiteru

Obr. 2: Z focení Jupiteru

 

Jupiter

Obr. 3: Jupiter

 

Saturn

Obr. 4: Saturn

 

I v tomto školním roce budou mít studenti možnost rozšířit své znalosti o vesmíru na Astronomickém kroužku na Gymnáziu. Bližší informace o jeho konání zveřejníme v blízké době.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá