Studenti gymnázia natočili film s klienty Centra Zdislava

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

Zahrát si ve skutečném filmu, to bylo přání klientů Centra Zdislava. Díky studentům novoměstského gymnázia a podpoře z projektu SmartUp se jejich přání stalo skutečností.

Přání? Klapka!

V hodině zeměpisného semináře jsme se dozvěděli o projektu SmartUp a rozhodli jsme se, že se zkusíme přihlásit. Vedoucí týmu Marcelu Putnovou napadla myšlenka projektu o spolupráci s handicapovanými lidmi a nakonec jsme vymysleli, že zkusíme natočit film. Marcela Putnová napsala scénář a film natáčela. Dalšími členy týmu byla Alena Dolníčková, režisérka; Martina Měcháčková, klapka a Jaroslav Vítek, kulisy a kostýmy. Hlavním hrdinou filmu je Honzík, který touží žít mezi indiány a nakonec mezi ně vyrazí žít. Jak to všechno dopadlo?

smart01 b79f3

Koncem ledna začal první natáčecí den. S natáčením nám pomáhali také zaměstnanci Centra Zdislava, především Maria Peňázová a Andrea Mazlová, kterým patří náš dík. Natáčeli jsme většinou jednou týdně v pátek dopoledne nebo odpoledne. Nejnáročnější bylo natáčení scény s Indiány, kdy jsme museli „aranžovat“ kulisy dva týdny po sobě na stejná místa. Celkově jsme měli sedm natáčecích dnů a myslím, že můžu říct za všechny zúčastněné, že jsme si natáčení filmu užili. Nejhorší práce nás ale teprve čekala a to bylo stříhání filmu, kterého se převážně zhostila Marcela Putnová. Ve filmu hrálo celkem sedm klientů Zdislavy.

smart03 81c98

Nakonec ale úspěšně proběhla premiéra filmu 1. dubna v Centru Zdislava. V tento den bylo Centru Zdislava také věnováno veškeré vybavení, kterým se film natáčel a stříhal, a které bylo pořízeno za částku 15 000 Kč, kterou nám poskytla Nadace O2. Promítání se bohužel nemohli zúčastnit všichni klienti Zdislavy, tito klienti film viděli v náhradním promítání v pondělí dopoledne. Promítání filmu a předávání diplomů účinkujícím jsme si všichni moc užili a všichni jsme rádi za zkušenosti, které nám tento projekt poskytl.

smart02 8b8df

smart04 df0be

Tým SmartUp novoměstského gymnázia

 

Film byl nominovám na soutěžní filmový festival, proto jej zatím z důvodu autorských práv nemůžeme zveřejnit.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá