Setkání s potomky „zmizelých sousedů“

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

V úterý 24. května se na našem Gymnáziu uskutečnilo setkání paní Jarmilou Taud a paní Petrou Turnovsky. Obě ženy pátraly po svých předcích z rodiny Turnovských na Havlíčkobrodsku a Novoměstsku a při návštěvě naší školy si prohlédly panel se zmizelými sousedy Novoměstska, kde je kromě Haničky Brady na fotografii jejich teta Hana Turnovská. 

Dále také proběhla beseda v anglickém jazyce se studenty společenskovědního semináře pro 3. ročník. Návštěvu zprostředkovala paní Klára Kuncová (Nováková), která jako studentka v roce 2004 psala spolu s dalšími třemi spolužačkami seminární práci o Haně Turnovské. Tímto všem za návštěvu děkujeme. 

Obě ženy vyprávěly o pohnutém osudu své rodiny, většina jejích členů zahynula v době holocaustu. Při besedě se studenty zazněly mnohé zajímavé myšlenky, např.: „V minulosti na našem území nastala velmi nebezpečná politická situace, kdy se zachránil pouze ten, kdo utekl jen s kufry a někdy i na falešný pas. Ve světě se pak uplatnil ten, kdo měl kvalitní vzdělání a schopnost komunikace v cizích jazycích. Vzdělání je to nejdůležitější, to bylo jediné, co vám nemohl nikdo sebrat. Peníze vyděláte, domov si vybudujete, ale ne bez vzdělání.“

Celý projekt „Zmizelí sousedé“ začal před více než 10 lety na výzvu Židovského muzea v Praze. Tehdejší čtyři studentky Klára Nováková, Kristýna Němcová, Zuzana Nejedlá a Martina Růžičková se rozhodly zjistit co nejvíce o osudu Hany Turnovské, která studovala na novoměstské reálce od roku 1938. Tak vznikla seminární práce o Haně Turnovské poskytnutá Židovskému muzeu.

Jako studentka se Hana Turnovská učila velmi dobře a vynikala v přírodovědných a technických oborech. Bohužel žila v době, kdy na území protektorátu začaly platit protižidovské rasové zákony. Odmaturovala v roce 1940, ale její rodina byla zatčena a odvezena nejprve do Ledče nad Sázavou, pak do Terezína a nakonec i do Osvětimi, kde zahynula Hana i její rodiče v roce 1943.  Hana měla staršího bratra Lea, který studoval chemii na Karlově universitě, jako jediný nepodceňoval nebezpečí ze strany nacismu a podařilo se mu odjet z protektorátu v roce 1940 na studijní pobyt do Ohia, kde studoval dále na universitě v Columbusu. V době 2. světové války se přihlásil do československé armády v Kanadě, bojoval ve Velké Británii, kde byl zařazen do RAF, získal několik vojenských vyznamenání. Po skončení války se vrátil do Československa, kde hledal svou rodinu, ale nikoho nenašel.  V roce 1946 se Leo oženil s paní Boženou Markvartovou, měli první dceru Šárku, která dosud žije v ČR. Po vítězném únoru 1948 znovu emigroval… a tady jeho stopa v seminární práci končila. Nové údaje nám doplnila paní Jarmila Taud, dcera Lea Turnovského. Její otec s manželkou emigrovali pěšky na jaře 1948, ještě ve sněhu s falešnými pasy a malé dítě zde museli nechat. Utekli do Velké Británie, kde nakonec získali britské občanství a narodili se jim zde ještě dvě děti: Jarmila a Zdena. Její otec přednášel matematiku a chemii na universitě v Harrogate a dále také získal práci pro britskou společnost na Jamajce a v Zimbabwe. Paní Jarmila Taud dlouho neznala původ své rodiny ani jiné příbuzné. Teprve později navázala kontakt se svou prasestřenicí Petrou Turnovsky ve Vídni. Obě ženy zjistily, že mají společné kořeny na Havlíčkobrodsku, že jejich dědové byli bratry a žili na statku v obci Pohled.

Hana Turnovská

Paní Petra Turnovsky dnes žije střídavě ve Vídni a v Istanbulu, pracuje jako archeoložka. Její otec je Dr. Kurt Turnovsky, který pracoval jako geolog pro britskou společnost v zemích Blízkého východu, např. v Iránu.  Paní Petra Turnovsky má dobré zkušenosti s muslimy, v Turecku má přátele a ti jí také pomohli naučit se turecky. Uvedla, že současná politická situace na Blízkém východě připomíná situaci nástupu nacismu, chápe důvody emigrace. Uvedla také na sebe e-mailovou adresu, pokud by se kdokoli za studentů chtěl zeptat na něco ohledně jejích zkušeností s muslimy, nebo na to, co si myslí většina obyčejných muslimů:

 

Petra Turnovsky a Jarmila Taud

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá